Co wybrać: blat kuchenny z kamienia czy konglomeratu?

Blaty z kamienia czy konglomeratu? Oba kamienie są trwałe, odporne i łatwe w pielęgnacji, co może utrudniać podjęcie decyzji. Są do siebie bardzo podobne, jednak da się wskazać między nimi pewne istotne różnice. Doradzamy, na który materiał, i z jakich względów, się zdecydować.

Kiedy wybrać blaty z konglomeratu kwarcowego?

Blaty z konglomeratu kwarcowego okazują się świetnym wyborem, gdy kuchnia ma dość nietypowe zagospodarowanie przestrzenne. Dzięki temu, że powstają z elastycznej masy, można nadać im dowolny kształt, tym samym dopasowując je do rozkładu mebli. Sposób produkcji umożliwia wykonanie ich w jednym kawałku, nawet jeśli mają naprawdę spore rozmiary. Bezspoinowe łączenie ogranicza konieczność docinania elementów, przez co liczba szczelin, w których mógłby osadzać się brud, jest zdecydowanie mniejsza, a to sprzyja utrzymaniu powierzchni w higienicznej czystości.

Spory atut stanowi też szeroka gama kolorystyczna i możliwość personalizacji. Materiał wykonuje się na zamówienie, w niemal każdym kolorze. Można go też wzbogacić o wzór lub zapewniający niesamowity efekt brokat. Decydując się na takie rozwiązanie, zyskujesz niepowtarzalny produkt, którego nie znajdziesz nigdzie indziej. Niestety w przypadku blatów z kamienia nie ma takiej opcji. Powstają w sposób naturalny i to natura decyduje, jak będą wyglądały.

Konglomerat jet lżejszy od kamienia, zatem zrobione z niego płyty nie obciążają konstrukcji szafek, a to oznacza brak dodatkowych wzmocnień i niższe koszty wykonawcze. Co więcej, blaty z konglomeratu kwarcowego mogą być cienkie, jednocześnie nie tracąc na właściwościach wytrzymałościowych. Ich grubość pozostaje bez wpływu na parametry technicznie, odbija się jedynie na względach estetycznych. Są tańsze od blatów z kamienia i przyjemne w dotyku, bo przyjmują temperaturę otoczenia. Dlatego, jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, a przy okazji wprowadzić odrobinę ciepła do aranżacji, zdecyduj się właśnie na nie.

Kiedy postawić na blaty z kamienia?

Kamień wygląda zdecydowanie szlachetniej niż konglomerat. Jego unikatowy wygląd jest nie do podrobienia. Opcje kolorystyczne może i są ograniczone, ale prezencja niepowtarzalna. Blaty kuchenne z kamienia są ekskluzywne, kojarzą się z luksusem. Każde wnętrze, w jakim się znajdą, nabiera wyjątkowego charakteru.

Wyróżniają się również niesamowitą trwałością. Z powodzeniem wytrzymują kilkadziesiąt lat, toteż stanowią długoterminową inwestycję. Ewentualne rysy czy drobne zadrapania usuwa się z nich podczas szlifowania, a wtedy w mig odzyskują pierwotny blask. Odporne – niestraszna im wysoka temperatura, ogień (nie ma przeciwwskazań, by umieszczać je w pobliżu kuchenki), wilgoć, środki chemiczne czy uszkodzenia mechaniczne.

Mimo wielu zalet mają też swoje wady. Są zimne w dotyku, mogą sprawiać wrażenie surowych, co nie każdemu odpowiada. Dają ograniczone pole manewru w zakresie dopasowania kolorystycznego do wystroju wnętrz – granity występują przeważnie w ciemnych odcieniach. Na dodatek dużo ważą, więc szafki, na których zostaną osadzone, trzeba wzmocnić. Drogie, ale koszty z biegiem lat się zwracają. Idealne, jeśli szukasz produktu trwałego, o eleganckiej prezencji.